2020. március 26., csütörtök

Ha a macskák eltűnnének a világból

"Sok olyan ember van a világon, aki el akarja adni a lelkét az ördögnek. A probléma csupán annyi, hogy egyre kevesebb az ördög, aki meg szeretné vásárolni."


Fülszöveg:

A történet főhősének napjai meg vannak számlálva. A rokonaival nem érintkezik, egyedül él, egyetlen társasága Káposzta nevű macskája és bizony felkészületlenül éri, amikor a doktor közli vele, hogy már csak néhány hónapja van hátra. De mielőtt nekiláthatna, hogy elintézzen mindent, amit feltétlenül meg akar tenni, megjelenik előtte az Ördög és különleges ajánlatot tesz: cserébe azért, ha egy dolog eltűnik a világból, az elbeszélő egy nappal tovább élhet. És ezzel egy nagyon bizarr hét veszi kezdetét…

Véleményem:

Ezt a könyvet még a Pergamenre hányt szavak csatornán láttam, és egyből felkeltette az érdeklődésemet, hiszen engem rendkívül érdekelnek a filozófiai kérdésekkel foglalkozó regények, történetek. Bár Evelinnek annyira nem tetszett ez a kötet, gondoltam én adok neki egy esélyt, főleg úgy, hogy a tanárnőmtől kaptam ajándékba, amiért még mindig iszonyat hálás vagyok.
Na de magáról a kötetről.
Nem egy hosszú mű, száz egy-két oldalas, tehát ha valaki nekiül reggel, és sok ideje van, akkor pár óra alatt be is fejezheti. A történet in medias res kezdődik, ott, ahol főhősünk megtudja, hogy halálos beteg, és alig maradt ideje, bármikor meghalhat. Ezután a férfi hazamegy, ahol megjelenik előtte az ördög, és elmondja, hogy másnap meg fog halni, de ő segíthet neki, és meghosszabbítja az életét, cserébe viszont el kell tűnnie valaminek a világból.
Természetesen a főszereplő egyből úgy van vele, hogy ő még élni szeretne, és rengeteg olyan dolog van, aminek még jó is, ha elnyeli az éter, szóval elfogadja az ajánlatot. Innentől kezdődik igazán a történet. Hét napon keresztül követhetjük végig a főszereplő utolsó napjait, láthatjuk, hogy mik tűnnek el a világából, amiket kezdetben jelentéktelennek tart, majd rájön, hogy mindaz tette azzá, aki, és így már nem is teljes az élete. A történet két idősíkon fut: a jelen, illetve néhány helyen felidézi a múltat is, például a barátnőjét, vagy az édesanyját. Legnagyobb szerepe az anyának van ebben a regényben, hiszen az ő egyik 'tanítása' újra és újra előkerül. 
Nekem tetszett a történet, elgondolkodtatott azon, hogy én vajon képes lennék e belemenni ebbe a helyzetbe, illetve kíváncsi lennék, hogy nálam vajon miket tüntetne el az ördög. 
Kifejezetten ötletesnek tartom azt, hogy a főszereplő az ördögöt Alohának hívta végig, ami azt jelenti, viszontlátásra. Hiszen az ördög az, aki elmondja neki, hogy meg fog halni, ő az, akivel utoljára kontaktusba kerül.
Bár nem vagyok vallásos, jó volt az a párhuzam, amit az író a regényben is írt, hogy Isten hat napig teremtette a földet, majd lepihent a hetediken. A főszereplőnk is valami ilyesmit tett, csak teremtés helyett eltüntetett dolgokat, de a hetedik nap ő is lepihent. Csakhogy ő örökké.
De hogy hogyan jut el odáig, hogy feladja az életét? Miket tüntet el abban a hat napban? Mire jön rá az utolsó pillanatokban?
Ezekre a kérdésekre mind választ kaphattok, ha elolvassátok a kötetet.

Ti olvastátok már? Ha igen, hogy tetszett? Ha nem, szeretnétek?

Laura

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése