2020. március 16., hétfő

MI VAN? - Könyvajánló

"Az van, hogy olykor megéri céltalannak lenni a cél megtalálása érdekében."  - Kalocsai Bálint


Őszintén bevallom, mikor megvettem az automatából a Mi van? című kötetet, hirtelen nem is tudtam mi van a kezemben. Aztán ahogy kinyitottam, és megláttam a rengeteg felsorolt nevet, eszembe jutott, hogy egy novelláskötettel van dolgom - de nem is akármilyennel! 
Ez a rövid kis válogatás hazai ismertebb emberek egy-egy történetét meséli el, amit kortárs alkotótársaink vetettek papírra, a személyekkel készített interjúk után. 

Kicsit féltem, hogy nem fog bejönni ez a sok stílus, azonban azt kell hogy mondjam, pozitívan csalódtam. Pont hogy az fogott meg ebben az összeállításban, hogy mindegyik egyedi volt a maga módján, ráadásul nagyon tág körben mozogtak mind témailag, mind az érzelmeimre gyakorolt hatásukkal. 
A novellák között lehet találni kicsit groteszkre hajazó történetet, ilyen volt pl. a Levegőt!, ami azt mutatta be, hogy egyes lányok milyen módszerrel próbálnak meg fogyni, és ez a szörnyűség milyen tragédiához tud vezetni. 
Emellett volt jópár novella, amit kifejezetten érdekesnek találtam. Ilyen volt a Körkapcsolás, ami Vecsei H. Miklós története, vagy Az élők világa, ami pedig Mihalik Sarolta életének pár mozzanatát mutatja be. 
De a személyes kedvencem Kemény Gabriella tollából származik. Ez pedig nem volt más, mint a Küldj egy tüzet! A mű egy idézettel indul, majd azt kérdi tőlünk, olvasóktól, hogy mi ezt hogyan írnánk le mindössze emojik használatával. Ugye hogy rafinált kérdés? A történet lényege végig az, hogy a generációnk elment abba az irányba, ahol minden érzelmünkre van egy emojink, az életünket jórészt a social media felületeken töltjük, ezáltal kiveszik belőlünk minden emberi, mi magunk is szinte egy géppé válunk, nem vagyunk képesek szeretni se. 

Kinek ajánlanám a kötetet? 
Legszívesebben mindenkinek, hiszen nagyon sok olyan novella akad benne, amiből tanulni lehet, mindenki találna benne olyat, amiből meríteni tud, amit át tud érezni. 
Azonban ennél most egy kicsit professzionálisabb választ fogok adni, és ajánlom azoknak, akik
  • Szeretik a novellákat. 
  • Kevés idejük van olvasni. 
  • Sokat járnak tömegközlekedéssel. 
  • Kíváncsiak mások történetére. 

Értékelésem: 10/9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése